torsdag 15. september 2011

Litt om meg!

Litt lesestoff på en torsdags formiddag.. ;) Jeg har ikke fortalt så mye om hvordan jeg begynte med hunder og dyr, så tenkte jeg kunne fortelle litt om de dyrene jeg har hatt :)

Den første hunden jeg hadde ett forhold til var Tassen, stefaren min sin blandingshund. Det var nok denne hunden som gjorde at jeg ble så fasinert av hunder og lydighet. Tassen bodde på en gård der han var med på alle dagens gjøremål. Vi bodde ikke der, men hadde hytte ca 1 km unna i luftlinje. Jeg husker en gang vi kom på hytta, så stilte stefaren min seg opp på framsida av hytte å plystret på Tassen. 3 minutter senere kom Tassen som ett lyn gjennom skogen, overlykkelig for å se "pappan" sin.

Så kom Tinka i vårt liv kort etter, da var jeg bare 7 år. Det var stor stas, da hun var en av Nord-Norges første Nova Scotia Duck Tolling Retrievere. Liten å søt, men hun bet som ett troll, å de første ukene vi hadde henne bodde jeg oppe i sofaen da jeg var så redd for å bli bitt. Når vi hadde blitt litt eldre, fikk jeg dilla på Agility, å langet opp med hinderløype i stua til mine foreldres frustrasjon.
Når jeg hadde slått meg kom alltid Tinka for å trøste, å når jeg var gammel nok til å ha "kjærlighetssorg" var hun alltid kompanjongen min når jeg gikk på fjellturer med "lovesongs" på ørene.

Når jeg var 15, måtte jeg flytte til Tromsø for å gå på skole, men der bodde jeg i ei leilighet jeg ikke kunne ha pelsdyr. Likevel kunne ikke hjerte mitt motstå å ta imot en kanin som skulle bli avlivet om hun ikke kom til riktig hjem. Jeg kunne jo ikke ha kaniner i en liten leilighet, så hun fikk seg nytt hjem via en artikkel jeg sendte til avisa om en hybelkanin for mye.
Det ble 2 kaniner til, å en Gecko (se bilde) før jeg flyttet derfra, så jeg fungerte nesten som en fosterfamilie for dyr som ikke hadde plass å bo.


Så flyttet jeg ett år til Sjøvegan, en liten plass i Midt-Troms. Der tok jeg og min daværende kjæreste imot en Alaskan Husky, Børre, som ikke kunne være med å gå som trekkhund lengere. Jeg hadde derimot ett annet perspektiv, da jeg til å begynne med stort sett gikk jojo opp og ned fra grøfta når Børre skulle lukte på noe. Jeg lærte utrolig mye om hundehold når jeg hadde han, å fikk prøve meg på en av de vanskeligste hundene jeg hadde vært borti da. Etter noen uker kom en klassekamerat på besøk, å de ble forelsket med første blikk! De overtok han, å han stortrivdes der med lange turer i skog og mark.

Like etter tok vi imot to kattunger som hadde blitt avlivet om vi ikke hadde tatt de, da moren var syk.
Vi fikk de når de var 4,5 uker gamle, å min morsrolle tok hardt tak i meg. Hannen Ragnarock ble desverre ikke å leve til han ble året engang, da han var mye syk i magen å ble til slutt aggressiv. Tindra flyttet til mamma da jeg flyttet tilbake til Tromsø, å skiftet navn til Kattalina. Hun husker enda "mamman" sin godt, å kan enda finne på å patte på fingrene mine når jeg kommer. Etter tolleren vår, Tinka, gikk bort, kom Cairn Terrieren Kalinka. Hun og Kattalina er gode venner, å Kattalina går ofte å stryker seg inntil Kalinka ;)

Tilbake i Tromsø meldte jeg meg som frivillig "hundelufter" via Dyrebeskyttelsen for blant andre blandingshunden Linux. Det var også en krevende herremann, men for noen flotte turer vi hadde! Det var nok noe trekkhund i han, men det gikk alltid greit med litt godteri i lomma. Jeg gikk turer med han helt til vi hentet Arja for to år siden.

Jeg hadde også noen ungdomsår på hesteryggen. Vi var hvert år i flere år på rideleir i Lyngen, der både jeg og min storesøster hadde Lyngshesten Maja som yndling. Jeg ble etterhvert mye interessert i å studere, og å sette opp stamtavler da jeg så at man kunne lage en rett linje fra nesten alle Lyngshester tilbake til opphavshingsten fra 1939. Jeg ble også særdeles opptatt av "Natural Horsemanship" (som i filmen The Horse Whisperer), å brukte timer på timer med lesing om dette og klikkertrening på hester, så mye av min trening med hunder har jeg også derfra. Men man vokste fra seg heste-galskapen når mannfolk kom inn i bildet, men jeg skulle gjerne hatt en liten ridetur i ny og ne :)

Nå er det ut å springe med hunder, ha en flott dag!

4 kommentarer:

 1. Arti lesning Åse! :) Ja, du har alltid vært veldig glad i dyr! :D Husker godt en del av dyrene du nevner her, spesielt geckoen, kaninene og kattene!

  Om jeg får meg en leilighet/hus jeg selv eier en gang, så skal jeg uten tvil være krisehjem for katter og dyr generelt tenker jeg! :)

  Ei venninne har tenkt å lære mæ å ri på sikt! :) Glede mæ veldi til å teste ut det!

  Håpe du har d fint i sør! :)

  SvarSlett
 2. Så koselig å høre fra dæ, Daniel! :) Har du noen dyr no? Å ri e bare utrulig arti, å ikke minst utrulig god trening, så det må du prøve - har tenkt å gjøre ett forsøk på å få Tommy på hesteryggen snart, så håpe det falle i smak :)

  Stortrives her både med mann og "barn", og ikke minst med jobben ;)
  Håpe det går bra med dæ å :)

  SvarSlett
 3. Hehe, ja, har to pusia! :D Adelaide og Zavtra hete de! :) Har de siste åran hatt en del rotte åsså, men de har daua ganske fort! :(

  Ja, glede mæ veldi t ridinga, trur d blir svinakti arti! :D Tommy blir nok å like d han! :D

  Ja, går supert me mæ her oppe! Bor på kvaløya no, å stortrives her! :D

  SvarSlett
 4. Zavtra har du vel hatt heile tia? lure i alle fall på om det navnet va kjent ;) Rotte leve vel ikke så lenge, så det skjønne æ :)

  Så bra du trives :) Kvaløya e en koseli plass :)

  SvarSlett